< alle items

Big data en aansprakelijkheid

Geschreven door: Vondst Newsdesk10 april 2014

TAGS:

Begin februari 2013 ontvingen de klanten van de Engelse cloudprovider 2e2 een alarmerende brief. De klanten, waaronder Vodafone en Citigroup, werden gesommeerd om binnen 24 uur te bevestigen dat zij tot £40.000 per week extra zouden betalen gedurende 16 weken, omdat anders de continuïteit van de diensten niet kon worden gegarandeerd. De brief was afkomstig van 2e2 zelf, dat haar financiën niet op orde had en op omvallen stond. De brief vermeldde ook dat als het eerste bedrag niet binnen één week werd betaald, “we will be unable to continue to provide services to you.” In totaal was volgens 2e2 £960.000 nodig om te kunnen overleven.

Dit waargebeurde voorbeeld illustreert hoe gevaarlijk het kan zijn voor een onderneming om haar gegevens door een derde te laten bewerken. Dit soort voorbeelden roept de vraag op hoe dataverwerking wettelijk is geregeld en welke waarborgen de wet biedt.

Lees meer in het artikel “Big data en aansprakelijkheid” van Polo van der Putt in Weg & Wagen nr 72. Deze editie van Weg & Wagen heeft als onderwerp de “Elektronische vrachtbrief”, een project waarin Polo van der Putt als advocaat betrokken was.

Klik hier voor de volledige publicatie.